Våren är här och för många personer har campingsäsongen startat, eller är på väg att starta. För att få en bra säsong finns det ett par saker som kan vara bra att se över.

– Se över så att förtältet är komplett och helt. Kanske finns det saker som du inte hann se över under föregående säsong? Det kan handla om stativdelar som är trasiga eller bajonettkopplingar som saknas. Ibland kan höststormarna gå hårt åt tälten och exempelvis knäcka stativbenen, säger Ola, produktexpert på Tältvärlden.

En normal vinter påverkar som regel inte tältet. Men årets vinter har varit ovanligt mild med stora temperatursvängningar och som följd skapar kondens i förtälten.

– I fallet med kondens spelar det stor roll om tältet står i lä eller på en öppen plats som regel är mer blåsig. Här har tälten som har stått på en mer blåsig plats en fördel då det blir en mer naturlig ventilation, säger Ola.

Undvik svartmögel

Att öppna upp för att skapa ett naturligt luftflöde genom tältet är en viktig förutsättning för att undvika svartmögel.

– Den milda vintern kan dessvärre ha orsakat problem med svartmögel på förtälten vid dålig ventilation. Har man fått det är det i princip omöjligt att få bort det. Vi rekommenderar att man försöker borsta med en mjuk borste, lite grönsåpa och ljummet vatten på fläckarna, säger Ola och fortsätter:

– Ett annat alternativ kan vara att vända sig till båtbranschen som har stor erfarenhet av den här typen av fläckar på båtkapell. Om man väljer att testa någon av dessa medel, rekommenderar jag att man testar på en väldigt liten yta först, då tälten är känsliga. På så sätt undviker man att skada tältet. Efter att undersökt att tältet är helt, rent och komplett finns det fina förutsättningar för en trivsam campingsäsong.

Ha en riktigt trevlig campingsäsong!

Sök

Din semester börjar snart!
Sök efter ditt framtida förtält här.